Bułeczki drożdżowe z rodzynkami, skórką pomarańczową i orzeszkami pinii. Nie za słodkie, z chrupiącą i dosyć grubą skórką, najbardziej smakują chwilę po upieczeniu. Są delikatne i lekkie, ponieważ zawierają niedużą ilość tłuszczu - oliwy z oliwek.
Rzymskie bułeczki wywodzą się z regionu Lacjum w centralnych Włoszech, ze stolicą w Rzymie. Tradycyjnie serwuje się je często z bitą śmietaną, jednak tak naprawdę wyśmienicie smakują same, ze słodkimi dodatkami jak miód czy dżem a także lekko solonym masłem czy twarożkiem, np. serkiem kozim.
Rzymskie bułeczki wywodzą się z regionu Lacjum w centralnych Włoszech, ze stolicą w Rzymie. Tradycyjnie serwuje się je często z bitą śmietaną, jednak tak naprawdę wyśmienicie smakują same, ze słodkimi dodatkami jak miód czy dżem a także lekko solonym masłem czy twarożkiem, np. serkiem kozim.
Składniki (około 10 bułeczek):
• 130 g rodzynek
• 400 g mąki
• 3 jajka
• 20 g suszonych drożdży instant
• 4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
• sól
• 80 g cukru
• 80 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub kandyzowanej
• 80 g orzeszków pinii
• 1 jajko roztrzepane na glazurę (opcjonalnie)
• 400 g mąki
• 3 jajka
• 20 g suszonych drożdży instant
• 4 łyżki oliwy + do posmarowania blachy
• sól
• 80 g cukru
• 80 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub kandyzowanej
• 80 g orzeszków pinii
• 1 jajko roztrzepane na glazurę (opcjonalnie)
Przygotowanie:
* Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć przez 20 minut. Mąkę przesiać do większej miski wbić 2 jajka, wymieszać widelcem, a następnie wyrobić ciasto dłonią. Dodać drożdże, 2 łyżki oliwy i odrobinę soli. Wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie równe i błyszczące dodając odrobinę ciepłej wody w razie potrzeby. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 i 1/2 godziny.
* Rodzynki odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Do wyrośniętego ciasta wbić drugie jajko, dodając 2 łyżki oliwy i cukier. Wygniatać przez 15 minut, dodając odrobinę ciepłej wody w razie konieczności żeby ciasto było delikatne i gładkie. Dodać skórkę pomarańczową, orzeszki pinii a także rodzynki i rozprowadzić je równomiernie w cieście.
* Blachę do pieczenia posmarować cienko oliwą. Z ciasta uformować podłużne bułeczki, umieścić je na blasze zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 6 godzin. Bułeczki posmarować żółtkiem z jajka (opcjonalnie), umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 - 20 minut. Bułeczki można podawać z bitą śmietaną.
* Rodzynki odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. Do wyrośniętego ciasta wbić drugie jajko, dodając 2 łyżki oliwy i cukier. Wygniatać przez 15 minut, dodając odrobinę ciepłej wody w razie konieczności żeby ciasto było delikatne i gładkie. Dodać skórkę pomarańczową, orzeszki pinii a także rodzynki i rozprowadzić je równomiernie w cieście.
* Blachę do pieczenia posmarować cienko oliwą. Z ciasta uformować podłużne bułeczki, umieścić je na blasze zachowując odstępy. Zostawić do wyrośnięcia na 6 godzin. Bułeczki posmarować żółtkiem z jajka (opcjonalnie), umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 - 20 minut. Bułeczki można podawać z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz