wtorek, 4 stycznia 2011

Involtini z bakłażana


Składniki, 2 porcje:


• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz
Przygotowanie:

* Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na  drobne plastry, posolić i odstawić na 15 minut, żeby puścił sok i pozbył się goryczki.
* W międzyczasie pokroić cebulę  w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać pomidory dosmaczać solą  a także pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
* Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut ze wszystkich stron, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą  delikatne  i pokryją się ciemnymi pasami. Można  również usmażyć bakłażany na zwyklej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
* Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodać drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami.
* Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Włożyć dp piekarnika nagrzanego do 180 stopni.  Smażyć aż ser się rozpuści przez około kilkanaście minut. Involtini podawać ciepłe na przystawkę  albo na danie główne z makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz