• 1 czerwona papryka
• kawałek dyni ze skórą (ok 600 g) *
• kawałeczek selera (korzeń)
• 1 mała pietruszka
• 1 średnia cebula
• 100 g pora
• 200 g marchewki
• 200 g cukinii
• 200 g ziemniaków
• 200 g kapusty
• 2 liście laurowe
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu)
• 150 g zielonej fasolki (np. mrożonej)
• 1,75 litra bulionu jarzynowego (lub wody z ekologiczną kostką bulionową)
• 2 łyżki listków natki pietruszki
• 100 g cienkiego makaronu
• tarty parmezan do podania (można pominąć)
• oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i zwykła oliwa z oliwek lub olej roślinny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Oderwać szypułki z pomidorów, paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazda usunąć pestki i włókna z wnętrza dyni, selera i pietruszkę obrać. Pomidory, paprykę, dynię, seler i pietruszkę wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i ułożyć na blaszce do pieczenia, paleniska. Umieścić w piekarniku i piec przez 25 minut (nie wyłączać piekarnika). Zdjąć z blaszki upieczone warzywa i ostudzić.
- Obrać cebulę i pora z zewnętrznych liści, marchew oskrobać i razem z cukinią pokroić wszystko na 1/2 cm kostkę. Wyłożyć na blaszkę, dosmaczyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut, następnie dodać obrane i pokrojone w 1 cm kostkę ziemniaki, przemieszać i piec dalej przez następne 5 minut. Wyjąć z piekarnika.
- W dużym garnku z grubym dnem dodać kapustę pokrojoną w 2 cm kostkę, liście laurowe i czosnek, zapiekać na małym ogniu przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać odsączoną fasolkę, zieloną fasolkę pokrojoną na 3 cm kawałki i wymieszać.
- Dodać wszystkie pieczone warzywa: zmiksowane pomidory (bez korzonków i skórek), obraną i pokrojoną w bryłkę paprykę, miąższ z dyni (wyjęty z łupiny i pokrojony albo rozdrobniony), selera i pietruszkę w całości a także resztę pieczonych warzyw pokrojonych w kostkę (cebulę, pora, cukinię, marchewkę i ziemniaki). Wlać bulion, dosmaczyć solą i pieprzem do.
- Zagotować, przykryć i gotować na małym płomieniu przez 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać makaron. Dodać natkę pietruszki, wyjąć pietruszkę, seler i liście laurowe. Można podawać z tartym parmezanem jednak nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz