Składniki
Spód:
• 2 jajka
• 50 g miałkiego cukru do wypieków
• 50 g mąki
• 2 łyżki cukru waniliowego
Krem jogurtowy:
• 600 ml jogurtu naturalnego
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 20 g żelatyny
Spód:
• 2 jajka
• 50 g miałkiego cukru do wypieków
• 50 g mąki
• 2 łyżki cukru waniliowego
Krem jogurtowy:
• 600 ml jogurtu naturalnego
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 20 g żelatyny
Galaretka z wina:
• 2 jajka
• 50 g miałkiego cukru do wypieków
• 50 g mąki
• 2 łyżki cukru waniliowego
Krem jogurtowy:
• 600 ml jogurtu naturalnego
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 20 g żelatyny
Spód:
• 2 jajka
• 50 g miałkiego cukru do wypieków
• 50 g mąki
• 2 łyżki cukru waniliowego
Krem jogurtowy:
• 600 ml jogurtu naturalnego
• 100 g cukru trzcinowego
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 20 g żelatyny
Galaretka z wina:
- 450 g mieszanych mrożonych owoców lub świeże owoce np. borówki i maliny
- 300 ml czerwonego wina
- 6 łyżek wody
- 50 g brązowego cukru trzcinowego
- 20 g żelatyny
Przygotowanie:
- * Spód: Żółtka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej , puszystej masy . Wsypać mąkę i ostrożnie połączyć ją z masą. Następnie dodać ubite na sztywną pianę białka i też delikatnie połączyć składniki, tak żeby objętość piany nie zmniejszyła się. Masę wykładam do blaszki o wymiarach około 21 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, do złotego koloru. Po ostudzeniu ciasto wyjąć i przełożyć do formy o prostych brzegach szklanej albo blaszanej, wyłożonej przeźroczystą folią spożywczą.
* Krem jogurtowy: Żelatynę włożyć do dużej miski, dodać kilka łyżek ciepłej wody i dokładnie ją w niej rozpuścić. Mieszając, stopniowo dodawać jogurt. Dosypać startą skórkę z cytryny i cukier trzcinowy,dokładnie mieszać. Gdyby w jogurcie tworzyły się grudki z żelatyny, wystarczy miskę z jogurtem postawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie, się rozpuści. Masę odstawić i jak zacznie tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
* Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę, cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ogni i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Na zastygniętą masę jogurtową wyłożyć zamrożone { - owoce i polać wystudzoną i tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Buon appetito
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz