niedziela, 28 listopada 2010

Tort cappuccino

Składniki
Spód:
• 100 g masła
• 2 jajka
• 170 g cukru
• 180 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 ml mleka rem:

Krem:
• 4 żółtka
• 170 g drobnego cukru do wypieków
• 500 g sera mascarpone
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam Nescafe Espresso)
• 100 ml wody
• 3 łyżki likieru amaretto
• 300 ml śmietany kremówki

Dodatki:
3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

• Piekarnik nastawić na 175 stopni. Formę o średnicy 21 albo 22 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Stopić i ostudzić masło.
• Ubijać jajka z cukrem. Najlepiej postawić miskę na rondelku z lekko gotującą się wodą i miksować przez około 2 - 3 minuty, aż masa się delikatnie ociepli. Następnie zdjąć miskę z ognia i miksować jeszcze przez parę minut aż masa się ostudzi, będzie puszysta i cukier zupełnie się rozpuści.
• Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do ubitej masy. Delikatnie wymieszać. Mieszając wlewać powoli mleko, a następnie stopione masło. Przelać do przygotowanej formy.
• Piec przez 25 - 30 minut w dolnej części piekarnika aż wierzch się zrumieni. Ostudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 cienkie blaty.
• Ubić żółtka z cukrem (tak samo jak w wypadku jajek, najpierw na parze). Wymieszać z serem mascarpone.
• Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. W rondelku wymieszać kawę z wodą dodać żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i dolać likier.
• Śmietanę ubić na sztywny krem i wymieszać z masą mascarpone.
• Ułożyć pierwszy blat na dnie formy (dno wyłożyć papierem do wypiekania). Nasączyć mieszanką kawy z likierem i rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć obręcz formy. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierzchu powinien być krem z mascarpone. Kakao i cukier puder przesiać przez sitko nad tortem. Tort włożyć do lodówki. Na godzinę przed podaniem przełożyć do zamrażalnika. Podawać z kawą cappuccino.
Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz