niedziela, 28 listopada 2010

Tagliatelle z włoskim sosem serowym

Składniki

  • Opakowanie makaronu tagliatelle (pełnoziarnisty)
  • 2 główki brokułów (lub 1 duża)
  • 150g-200g wędzonej szynki  lub boczku w plasterkach
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 25g mąki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy angielskiej 
  • 55g sera mozzarella
  • 55g parmezanu 
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól, pieprz 
Sposób przygotowania
Brokuły  rozdzielić} na różyczki , a szynkę pokroić w dość wąskie paski.Wstawić wodę w dużym garnku i doprowadzić ją do wrzenia i wrzucić do niej zarówno makaron jak i brokuły. Gotować przez ok. 10 minut , aż oba składniki będą al dente. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażać, aż zacznie  łagodnie bąblować i dolać  ciepłe mleko. Mieszać  aż do otrzymania płynnej konsystencji (polecana trzepaczka zamiast łyżki). Dodać ocet i starta gałkę muszkatołową (ok. 2 szczypty). Obydwa sery zatrzeć  na tarce i dodać do sosu razem z musztardą i śmietaną. Mieszać  aż do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną szynkę i całość wymieszać. Makaron i brokuły po 10 minutach odcedzić, przerzucić  do dużego garnka dodać sos i dokładnie wymieszać. Podawać na podgrzanych {
talerzach. Można posypać parmezanem.
Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz