Składniki
- Opakowanie makaronu tagliatelle (pełnoziarnisty)
- 2 główki brokułów (lub 1 duża)
- 150g-200g wędzonej szynki lub boczku w plasterkach
- 300ml mleka
- 2 łyżki masła
- 25g mąki
- 2 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy angielskiej
- 55g sera mozzarella
- 55g parmezanu
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Brokuły rozdzielić} na różyczki , a szynkę pokroić w dość wąskie paski.Wstawić wodę w dużym garnku i doprowadzić ją do wrzenia i wrzucić do niej zarówno makaron jak i brokuły. Gotować przez ok. 10 minut , aż oba składniki będą al dente. W rondlu roztopić masło i dodać mąkę. Podsmażać, aż zacznie łagodnie bąblować i dolać ciepłe mleko. Mieszać aż do otrzymania płynnej konsystencji (polecana trzepaczka zamiast łyżki). Dodać ocet i starta gałkę muszkatołową (ok. 2 szczypty). Obydwa sery zatrzeć na tarce i dodać do sosu razem z musztardą i śmietaną. Mieszać aż do rozpuszczenia się sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodajemy pokrojoną szynkę i całość wymieszać. Makaron i brokuły po 10 minutach odcedzić, przerzucić do dużego garnka dodać sos i dokładnie wymieszać. Podawać na podgrzanych {
talerzach. Można posypać parmezanem.
Buon appetito!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz