Ciasto:
- 1/2 kg czereśni
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 250 g śmietanki kremówki
- 100 g cukru
- 20 g żelatyny
- laska wanilii
- kilka kropli z cytryny
- sól
- Mikserem mieszać mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodać żółtko i ręką szybko formować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdiąć folię i piec jeszcze przez 5 minut.Ostudzić.
- Namoczyć połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzać dobrze śmietankę, ale nie zagotować, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i poczekać aż trochę stężeje.
- Czereśnie pokroić na połówki, wyjąć pestki, odstawić trochę całych owoców z korzonkiem do obłożenia boków ciasta i dekoracji. Gotować 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodać resztę żelatyny, moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzić i czekać aż trochę stężeje.
- Wyłożyć podtężały krem na ciasto, czekać aż całkiem stężeje, ułożyć całe czereśnie wokół brzegu a w środku połówki z galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz