wtorek, 16 listopada 2010

Crostata z czereśniami

“Crostata con panna cotta in gelatina”, tarta włoska pokryta kremem panna cotta i świeżymi czereśniami zatopionymi w galaretce. Polecam, bardzo smaczny włoski deser!

Ciasto:

  • 1/2 kg czereśni
  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Krem panna cotta:
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • laska wanilii
  • kilka kropli z cytryny
  • sól


  1. Mikserem mieszać mąkę, cukier puder, miękkie masło, szczyptę soli. Pod koniec dodać żółtko i ręką szybko formować kulę. Ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na placek i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę na tartę. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Zdiąć folię i piec jeszcze przez 5 minut.Ostudzić.
  2. Namoczyć połowę podanej ilości żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody. Podgrzać dobrze śmietankę, ale nie zagotować, z połową podanej ilości cukru i laską wanilii oraz kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać z  żelatyną, do całkowitego jej rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia i poczekać aż trochę stężeje.
  3. Czereśnie pokroić na połówki, wyjąć pestki, odstawić trochę całych owoców z korzonkiem do obłożenia boków ciasta i dekoracji. Gotować 5 minut połówki czereśni z drugą połową cukru i 50 ml wody oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Pod koniec dodać resztę żelatyny, moczonej przez 10 min w zimnej wodzie. Ostudzić i czekać aż trochę stężeje.
  4. Wyłożyć podtężały krem na ciasto, czekać aż całkiem stężeje, ułożyć całe czereśnie wokół brzegu a w środku połówki z galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz